19/03/2014

Amb motiu del 20è aniversari de l'institut Rovira Forns, els alumnes de Batxillerat han pogut gaudir d’una conferència sobre el número 20. Sota la mirada matemàtica del conferenciant Jordi Deulofeu, professor de didàctica de les matemàtiques a la UAB, aquesta disciplina s’ha presentat com una de les més antigues del món, donat que una de les necessitats més primàries de l’home és poder comptar.

Deulofeu ha explicat que les teories matemàtiques no són una abstracció allunyada de la realitat, sinó que tenen una aplicació concreta i un impacte en el món, així com en el nostre dia a dia.

Per tal de demostrar-ho, el professor ha donat una sèrie de dades curioses sobre el número protagonista. Ha iniciat la conferència amb el número 20 en context, on el públic ha descobert que, per exemple, la longitud del meridià de la Terra d’un pol a un altre és de 20 milions de metres, o que 20 és el nombre de dents de llet que tenim de petits. Seguidament ha parlat de les representacions geomètriques del 20, amb més dades interessants, com ara que el número 20 es pot representar com un nombre rectangular de tres maneres diferents (1 x 20, 2 x 10 i 4 x 5); o bé que El 20 és un nombre tetraèdric, ja que és la suma dels 4 primers nombres triangulars (1 + 3 + 6 + 10 = 20). No ha oblidat parlar de la clàssica representació numèrica del 20, on ha fet referència a la modificació del número segons el sistema de numeració (a tall d’exemple, 20 és “XX” en números romans).

Un fet destacat a la conferència ha estat la importància de la xifra 20 en diferents sistemes, com ara el maia (del que és la base), el francès (on 80 es diu quatre vingt, és a dir, quatre vegades 20), el danès, l'albanès, el georgià, i fins i tot en l’antic sistema de monedes anglès, en el qual una lliura equivalia a 20 shillings.

Després de totes aquestes dades tan particulars, s’han proposat una sèrie de jocs i problemes matemàtics, sempre amb el número 20 com a referència.

Més informació

Institut Rovira-Forns + UAB