14/03/2014

Els alumnes de 3r d’ESO de l’institut Rovira-Forns dins l’activitat Treballem amb microbis I, emmarcada en el projecte Tàndem, han respost a la següent pregunta: val la pena rentar-nos les mans? Per a descobrir-ho, els estudiants, dividits en grups de cinc, han analitzat diversos microorganismes.

Com a presentació de l'experiment els alumnes han ideat la situació d'en Marc, un noi que es pregunta si cal rentar-se les mans abans de cada àpat tot i que semblin netes. La seva mare el fa reflexionar sobre els microorganismes presents a tot arreu i sorgeixen així les preguntes a respondre:

  • D’on provenen els microorganismes?
  • Realment n’hi ha per tot arreu?
  • Realment val la pena rentarse les mans?
  • Per què es fa malbé el menjar quan no es consumeix aviat?
  • Com és que se’ns ha florit el pa?
  • Si no tenim cura en la neteja del rebost, tot s’omplirà de mosques... D’on provenen aquestes?

Per resoldre totes aquestes qüestions han calgut  cultius sòlids (plaques de Petri amb agar-agar nutritiu esterilitzades), una estufa de cultiu, guants de làtex i cinta adhesiva per precintar. A partir d'aquests, els alumnes han sembrat plaques de Petri amb inòculs de cultiu provinents de diversos ambients de l’institut, on han deixat les plaques obertes durant uns cinc minuts.

De la mateixa manera, els estudiants han realitzat un experiment per descobrir quins microorganismes es troben a les nostres mans i comprovar l’eficàcia de rentar-les amb sabó. Per estudiar-ho, han recollit mostres introduint la punta dels dits a les plaques amb les mans brutes, rentades amb sabó i rentades amb alcohol. Un cop obtingudes les tres mostres han precintat i marcat les plaques, per introduir-les després a l’estufa de cultiu durant una setmana a 25-27º. L’experiment també ha precisat introduir una placa precintada sense obrir que ha servit de "control" o prova en blanc.

Els resultats obtinguts de l’assaig s’han recollit en una taula, detallant l’aspecte i característiques a remarcar.

 

Més informació

Institut Rovira-Forns + UAB